Honey

Miód pszczeli

Miód jest naturalną słodką substancją wytworzoną przez pszczoły (Apis mellifera) z nektaru roślin lub spadzi, które pszczoły zbierają, przebierają przez łączenie ze specyficznymi substancjami własnymi, składają, odwadniają, gromadzą i pozostawiają do dojrzewania w plastrach. Produkt ten może być płynny, lepki, lub skrystalizowany. Miód dzieli się na: nektarowy (kwiatowy), oraz miód spadziowy.

Ze względu na sezonową dostępność źródeł nektaru (pożytków) sam miód jest również produktem sezonowym. W naszej pasiece dostępny jest on tylko w pewnych okresach roku, zależnych od gatunku miodu jak i warunków przyrodniczych (czas kwitnięcia roślin w konkretnym sezonie)

Ograniczona jest również ilość miodu pozyskiwana co roku. Pszczoły muszą zebrać nektar z kilku milionów kwiatów aby wytworzyć 1 kg miodu, a nasza etyka pszczelarska nie pozwala nam na dostarczanie rozcieńczonego produktu aby zaspokoić rynkowy popyt.
Proces pozyskiwania miodu trwa kilka miesiecy i składa się z wielu etapów.
Jeśli chesz go poznać bliżej i prześledzić drogę jaką przebywa nektar od kwiatka, do Twojego stołu, zapraszamy do naszego przewodnika
Jak powstaje miód

OUR HONEY

Jak wpomnieliśmy powyżej, miód to produkt sezonowy. Jego dostępnośc jest zależna od wielu czynników, dlatego poniżej staramy się przedstawić orientacyjny okres roku w jakim konkretne gatunki miódu pojawiają się w naszej ofercie. Ograczona ilość miodu pozyskiwanego co roku sprawia, że konkretne miody rzadko bywają dostępne poza tymi okresami.

Warto również zaznaczyć, że o ile rodzaj pożytku z którego pozyskujemy miód się nie zmienia to jednak warunki biologiczne (np. pogoda) nie są stałe rok do roku, co skutkuje drobnymi różnicami smakowymi w obrębie jednego gatunku miodu.
Miód rzepakowy
Miód rzepakowy

Miód rzepakowy pozyskujemy z nektaru rzepaku. Rzepak to wyjątkowa roślina, ponieważ jest zarówno oleisty, jak i miododajny. W maju jego uprawy rozciągają się falą żółci aż po horyzont płaskich przestrzeni Warmii i Mazur. Właśnie wtedy pracę zaczynają nasze pszczoły. Miód rzepakowy ma bardzo łagodny zapach i delikatny smak, a barwę od jasnożółtej do śnieżnobiałej. Dzięki dużej zawartości glukozy oraz niskiej wilgotności` miód rzepakowy bardzo szybko się krystalizuje. Polecany jest na wzmocnienie serca i wątroby, a także osobom z problemami skórnymi i niedoborem żelaza. 

Okres pozyskiwania: 
Maj - Czerwiec
Beekeeping
season
May
July
September
Miód chabrowy
Miód chabrowy

Dość rzadko występujący gatunek miodu pozyskiwany z błękitnych kwiatów chabru. Jego ograniczona dostępność wynika z faktu, że niełatwo znaleźć pożytki, na których pszczoły mogą zbierać nektar. Chaber jest rośliną samosiejną, która rośnie w towarzystwie innych kwiatów. Bardzo cenione są właściwości zdrowotne miodu chabrowego, zwłaszcza antybakteryjne i grzybobójcze. Może on zatem stanowić skuteczne wsparcie w antybiotykoterapii lub leczeniu zakażeń.

Okres pozyskiwania: 
Czerwiec
Beekeeping
season
May
July
September
Miód wielokwiatowy
Miód wielokwiatowy

Najłatwiej dostępny, a co za tym idzie, najpopularniejszy gatunek miodu w Polsce. Produkowany z nektaru rozmaitych roślin, zarówno uprawnych, jak i dziko kwitnących. Bogactwo składników sprawia, że poszczególne zbiory z tej samej pasieki mogą się znacząco różnić smakiem. Na co jest dobry miód wielokwiatowy? Można powiedzieć, że na wszystko – ma fantastyczne właściwości odżywcze, wspomaga pracę mózgu, wzmacnia naszą odporność, pomaga w walce z przeziębieniem.

Okres pozyskiwania: 
Czerwiec
Beekeeping
season
May
July
September
Miód akacjowy
Miód akacjowy

Miód nektarowy o dużej zawartości fruktozy, która sprawia, że zwykle kupicie go Państwo w postaci patoki, czyli stanie płynnym. Co ciekawe, tę postać może zachowywać nawet do roku. Jest jednocześnie bardzo słodki, ale można się w jego smaku doszukać nutki rześkości. Miód akacjowy polecany jest dla dzieci i jest jedynym, który mogą przyjmować osoby chorujące na cukrzycę w łagodnej postaci (oczywiście po konsultacji z lekarzem).

Okres pozyskiwania: 
Czerwiec - Lipiec
Beekeeping
season
May
July
September
Miód faceliowy
Miód faceliowy

Miód z nektaru facelii błękitnej, zaliczanej do najlepszych roślin miododajnych. Miód jest początkowo jasnożółty, a gdy gęstnieje staje się coraz jaśniejszy, niemal biały. Ceniony przede wszystkim za swój delikatny smak i kwiatowy aromat, a także szerokie zastosowania lecznicze. Może być pomocny w walce z nadciśnieniem, stanami zapalnymi oraz chorobami układu pokarmowego.

Okres pozyskiwania: 
Lipiec
Beekeeping
season
May
July
September
Miód lipowy
Miód lipowy

Miód, który przechowuje w sobie zniewalający aromat kwitnących lip, przez co nieodmiennie kojarzy się z latem i wakacjami. Niełatwo go pozyskać, ponieważ lipy rosną zwykle pojedynczo i pszczołom ciężko zebrać wystarczającą ilość nektaru. Często uznawany za najlepszy miód na przeziębienie. Ma także wiele innych właściwości leczniczych, działa m.in. antybakteryjnie, uspokajająco i przeciwzapalnie. Lekko ostry w smaku, ma barwę od jasnozielonej po bursztynową.

Okres pozyskiwania: 
Lipiec
Beekeeping
season
May
July
September
Miód leśny
Miód leśny

Miód leśny stanowi naturalną mieszankę nektaru z leśnych kwiatów i ziół (np. rumianku, szałwii, dzikiej róży, jeżyn, malin itd.), oraz nektaru z pól i łąk otaczających las. Z tego względu smak poszczególnych słoików może się znacznie różnić, ale zawsze da się w nim wyczuć nutę żywiczną oraz aromat lasu. Właściwości lecznicze miodu leśnego są uniwersalne, więc można stosować go np. w przypadkach infekcji dróg oddechowych, do zwalczania bakterii, jako środek wzmacniający odporność i poprawiający krążenie, a także w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego.

Okres pozyskiwania: 
Czerwiec-Lipiec
Beekeeping
season
May
July
September
Miód gryczany
Miód gryczany

Miód gryczany to nasza największa DUMA. Jest to najbardziej wyrazisty i pachnący miód z całego naszego miodowego „skarbca”. Jest tak charakterystyczny, że nikogo nie pozostawia obojętnym. Jedni go kochają i potrafią zjeść na raz cały słoik, a inni... no cóż, wolą inne nasze miody. Ze względu na swój ostry smak świetnie nadaje się np. do pierników. Pozyskiwany z gryki, która jest uważana za roślinę leczniczą, ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych, w tym antybakteryjnych i ochronnych.

Okres pozyskiwania: 
Lipiec - Sierpień
Beekeeping
season
May
July
September
Pasieka w sieci:

Zapisz się na nasz newsletter

i otrzymuj informacje o nowościach oraz promocjach

* Warunki świadczenia usługi Newsletter, która dotyczy Pasieki Tkaczuk znajdują się w Regulaminie Usługi Newsletter. W każdej chwili przysługuje Ci prawo do rezygnacji z tej usługi, oraz usunięcie Twojego adresu e-mail z naszych baz danych.

© 2024 Pasieka Tkaczuk
Projekt i wykonanie: 
DRAST Company
menumenu-circlecross-circle