Miody

Miód pszczeli

Miód jest naturalną słodką substancją wytwarzaną przez pszczoły (łac. Apis mellifera) z nektaru roślin lub spadzi. Pszczoły zbierają je, przebierają przez łączenie ze specyficznymi substancjami własnymi, składają, odwadniają, a następnie gromadzą i pozostawiają do dojrzewania w plastrach. Skład miodu to w ok. 79% cukry (głównie proste - glukoza i fruktoza) ok. 17-18 % stanowi woda, natomiast pozostałą część zajmują kwasy organiczne, biopierwiastki, witaminy, enzymy i związki fenolowe. Miody dzielą się na: nektarowe (kwiatowe), spadziowe oraz mieszane. Nasz miód może być w postaci płynnej (potoki), skrystalizowanej lub kremowej.

Ze względu na sezonową dostępność źródeł nektaru (pożytków) sam miód jest również produktem sezonowym. W naszej pasiece niektóre odmiany miodów dostępny są często tylko w pewnych okresach roku, zależnie od gatunku miodu i czasu kwitnięcia roślin w konkretnym sezonie.
Proces pozyskiwania miodu trwa kilka miesiecy i składa się z wielu etapów.
Jeśli chcesz go poznać bliżej i prześledzić drogę jaką przebywa nektar od kwiatka, do Twojego stołu, zapraszamy do naszego przewodnika
Jak powstaje miód

Nasze miody

Jak wspomnieliśmy, miód to produkt sezonowy. O ile rodzaj pożytku, z którego pozyskujemy miód, nie zmienia się, to warunki biologiczne (np. pogoda, okresy kwitnienia) każdego roku, a wręcz każdego tygodnia, bywają inne. Skutkuje to różnicami w barwie i w smaku w obrębie jednego gatunku miodu. 

Ograniczona ilość miodu w stosunku do dużego zapotrzebowania sprawia, że poszczególne gatunki szybko wyprzedają się. Poniżej przedstawiamy przybliżone okresy roku, w jakich konkretne gatunki miodów są pozyskiwane.
Miód rzepakowy
Miód rzepakowy

Miód rzepakowy pozyskujemy z nektaru rzepaku. Rzepak to wyjątkowa roślina, ponieważ jest zarówno oleisty, jak i miododajny. W maju jego uprawy rozciągają się falą żółci aż po horyzont płaskich przestrzeni Warmii i Mazur. Właśnie wtedy pracę zaczynają nasze pszczoły. Miód rzepakowy ma bardzo łagodny zapach i delikatny smak, a barwę od jasnożółtej do śnieżnobiałej. Dzięki dużej zawartości glukozy oraz niskiej wilgotności` miód rzepakowy bardzo szybko się krystalizuje. Polecany jest na wzmocnienie serca i wątroby, a także osobom z problemami skórnymi i niedoborem żelaza. 

Okres pozyskiwania: 
Maj - Czerwiec
Sezon
pszczelarski
Maj
Lipiec
Wrzesień
Miód chabrowy
Miód chabrowy

Dość rzadko występujący gatunek miodu pozyskiwany z błękitnych kwiatów chabru. Jego ograniczona dostępność wynika z faktu, że niełatwo znaleźć pożytki, na których pszczoły mogą zbierać nektar. Chaber jest rośliną samosiejną, która rośnie w towarzystwie innych kwiatów. Bardzo cenione są właściwości zdrowotne miodu chabrowego, zwłaszcza antybakteryjne i grzybobójcze. Może on zatem stanowić skuteczne wsparcie w antybiotykoterapii lub leczeniu zakażeń.

Okres pozyskiwania: 
Czerwiec
Sezon
pszczelarski
Maj
Lipiec
Wrzesień
Miód wielokwiatowy
Miód wielokwiatowy

Najłatwiej dostępny, a co za tym idzie, najpopularniejszy gatunek miodu w Polsce. Produkowany z nektaru rozmaitych roślin, zarówno uprawnych, jak i dziko kwitnących. Bogactwo składników sprawia, że poszczególne zbiory z tej samej pasieki mogą się znacząco różnić smakiem. Na co jest dobry miód wielokwiatowy? Można powiedzieć, że na wszystko – ma fantastyczne właściwości odżywcze, wspomaga pracę mózgu, wzmacnia naszą odporność, pomaga w walce z przeziębieniem.

Okres pozyskiwania: 
Czerwiec
Sezon
pszczelarski
Maj
Lipiec
Wrzesień
Miód akacjowy
Miód akacjowy

Miód nektarowy o dużej zawartości fruktozy, która sprawia, że zwykle kupicie go Państwo w postaci patoki, czyli stanie płynnym. Co ciekawe, tę postać może zachowywać nawet do roku. Jest jednocześnie bardzo słodki, ale można się w jego smaku doszukać nutki rześkości. Miód akacjowy polecany jest dla dzieci i jest jedynym, który mogą przyjmować osoby chorujące na cukrzycę w łagodnej postaci (oczywiście po konsultacji z lekarzem).

Okres pozyskiwania: 
Czerwiec - Lipiec
Sezon
pszczelarski
Maj
Lipiec
Wrzesień
Miód faceliowy
Miód faceliowy

Miód z nektaru facelii błękitnej, zaliczanej do najlepszych roślin miododajnych. Miód jest początkowo jasnożółty, a gdy gęstnieje staje się coraz jaśniejszy, niemal biały. Ceniony przede wszystkim za swój delikatny smak i kwiatowy aromat, a także szerokie zastosowania lecznicze. Może być pomocny w walce z nadciśnieniem, stanami zapalnymi oraz chorobami układu pokarmowego.

Okres pozyskiwania: 
Lipiec
Sezon
pszczelarski
Maj
Lipiec
Wrzesień
Miód lipowy
Miód lipowy

Miód, który przechowuje w sobie zniewalający aromat kwitnących lip, przez co nieodmiennie kojarzy się z latem i wakacjami. Niełatwo go pozyskać, ponieważ lipy rosną zwykle pojedynczo i pszczołom ciężko zebrać wystarczającą ilość nektaru. Często uznawany za najlepszy miód na przeziębienie. Ma także wiele innych właściwości leczniczych, działa m.in. antybakteryjnie, uspokajająco i przeciwzapalnie. Lekko ostry w smaku, ma barwę od jasnozielonej po bursztynową.

Okres pozyskiwania: 
Lipiec
Sezon
pszczelarski
Maj
Lipiec
Wrzesień
Miód leśny
Miód leśny

Miód leśny stanowi naturalną mieszankę nektaru z leśnych kwiatów i ziół (np. rumianku, szałwii, dzikiej róży, jeżyn, malin itd.), oraz nektaru z pól i łąk otaczających las. Z tego względu smak poszczególnych słoików może się znacznie różnić, ale zawsze da się w nim wyczuć nutę żywiczną oraz aromat lasu. Właściwości lecznicze miodu leśnego są uniwersalne, więc można stosować go np. w przypadkach infekcji dróg oddechowych, do zwalczania bakterii, jako środek wzmacniający odporność i poprawiający krążenie, a także w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego.

Okres pozyskiwania: 
Czerwiec-Lipiec
Sezon
pszczelarski
Maj
Lipiec
Wrzesień
Miód gryczany
Miód gryczany

Miód gryczany to nasza największa DUMA. Jest to najbardziej wyrazisty i pachnący miód z całego naszego miodowego „skarbca”. Jest tak charakterystyczny, że nikogo nie pozostawia obojętnym. Jedni go kochają i potrafią zjeść na raz cały słoik, a inni... no cóż, wolą inne nasze miody. Ze względu na swój ostry smak świetnie nadaje się np. do pierników. Pozyskiwany z gryki, która jest uważana za roślinę leczniczą, ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych, w tym antybakteryjnych i ochronnych.

Okres pozyskiwania: 
Lipiec - Sierpień
Sezon
pszczelarski
Maj
Lipiec
Wrzesień
Pasieka w sieci:

Zapisz się na nasz newsletter

i otrzymuj informacje o nowościach oraz promocjach

* Warunki świadczenia usługi Newsletter, która dotyczy Pasieki Tkaczuk znajdują się w Regulaminie Usługi Newsletter. W każdej chwili przysługuje Ci prawo do rezygnacji z tej usługi, oraz usunięcie Twojego adresu e-mail z naszych baz danych.

© 2024 Pasieka Tkaczuk
Projekt i wykonanie: 
DRAST Company
menumenu-circlecross-circle