Miód rzepakowy pozyskujemy z nektaru rzepaku. Rzepak to wyjątkowa roślina, ponieważ jest zarówno oleisty, jak i miododajny. W maju jego uprawy rozciągają się falą żółci aż po horyzont płaskich przestrzeni Warmii i Mazur. Właśnie wtedy pracę zaczynają nasze pszczoły. Miód rzepakowy ma bardzo łagodny zapach i delikatny smak, a barwę od jasnożółtej do śnieżnobiałej. Dzięki dużej zawartości glukozy oraz niskiej wilgotności` miód rzepakowy bardzo szybko się krystalizuje. Polecany jest na wzmocnienie serca i wątroby, a także osobom z problemami skórnymi i niedoborem żelaza.
Dość rzadko występujący gatunek miodu pozyskiwany z błękitnych kwiatów chabru. Jego ograniczona dostępność wynika z faktu, że niełatwo znaleźć pożytki, na których pszczoły mogą zbierać nektar. Chaber jest rośliną samosiejną, która rośnie w towarzystwie innych kwiatów. Bardzo cenione są właściwości zdrowotne miodu chabrowego, zwłaszcza antybakteryjne i grzybobójcze. Może on zatem stanowić skuteczne wsparcie w antybiotykoterapii lub leczeniu zakażeń.
Najłatwiej dostępny, a co za tym idzie, najpopularniejszy gatunek miodu w Polsce. Produkowany z nektaru rozmaitych roślin, zarówno uprawnych, jak i dziko kwitnących. Bogactwo składników sprawia, że poszczególne zbiory z tej samej pasieki mogą się znacząco różnić smakiem. Na co jest dobry miód wielokwiatowy? Można powiedzieć, że na wszystko – ma fantastyczne właściwości odżywcze, wspomaga pracę mózgu, wzmacnia naszą odporność, pomaga w walce z przeziębieniem.
Miód nektarowy o dużej zawartości fruktozy, która sprawia, że zwykle kupicie go Państwo w postaci patoki, czyli stanie płynnym. Co ciekawe, tę postać może zachowywać nawet do roku. Jest jednocześnie bardzo słodki, ale można się w jego smaku doszukać nutki rześkości. Miód akacjowy polecany jest dla dzieci i jest jedynym, który mogą przyjmować osoby chorujące na cukrzycę w łagodnej postaci (oczywiście po konsultacji z lekarzem).
Miód z nektaru facelii błękitnej, zaliczanej do najlepszych roślin miododajnych. Miód jest początkowo jasnożółty, a gdy gęstnieje staje się coraz jaśniejszy, niemal biały. Ceniony przede wszystkim za swój delikatny smak i kwiatowy aromat, a także szerokie zastosowania lecznicze. Może być pomocny w walce z nadciśnieniem, stanami zapalnymi oraz chorobami układu pokarmowego.
Miód, który przechowuje w sobie zniewalający aromat kwitnących lip, przez co nieodmiennie kojarzy się z latem i wakacjami. Niełatwo go pozyskać, ponieważ lipy rosną zwykle pojedynczo i pszczołom ciężko zebrać wystarczającą ilość nektaru. Często uznawany za najlepszy miód na przeziębienie. Ma także wiele innych właściwości leczniczych, działa m.in. antybakteryjnie, uspokajająco i przeciwzapalnie. Lekko ostry w smaku, ma barwę od jasnozielonej po bursztynową.
Miód leśny stanowi naturalną mieszankę nektaru z leśnych kwiatów i ziół (np. rumianku, szałwii, dzikiej róży, jeżyn, malin itd.), oraz nektaru z pól i łąk otaczających las. Z tego względu smak poszczególnych słoików może się znacznie różnić, ale zawsze da się w nim wyczuć nutę żywiczną oraz aromat lasu. Właściwości lecznicze miodu leśnego są uniwersalne, więc można stosować go np. w przypadkach infekcji dróg oddechowych, do zwalczania bakterii, jako środek wzmacniający odporność i poprawiający krążenie, a także w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego.
Miód gryczany to nasza największa DUMA. Jest to najbardziej wyrazisty i pachnący miód z całego naszego miodowego „skarbca”. Jest tak charakterystyczny, że nikogo nie pozostawia obojętnym. Jedni go kochają i potrafią zjeść na raz cały słoik, a inni... no cóż, wolą inne nasze miody. Ze względu na swój ostry smak świetnie nadaje się np. do pierników. Pozyskiwany z gryki, która jest uważana za roślinę leczniczą, ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych, w tym antybakteryjnych i ochronnych.
* Warunki świadczenia usługi Newsletter, która dotyczy Pasieki Tkaczuk znajdują się w Regulaminie Usługi Newsletter. W każdej chwili przysługuje Ci prawo do rezygnacji z tej usługi, oraz usunięcie Twojego adresu e-mail z naszych baz danych.